Marokkanen

Welkom op de pagina over Marokkaanse gastarbeiders in Utrecht.

Op deze pagina kunt u informatie vinden over de geschiedenis  van  Marokkaanse arbeiders en hun gezinnen, die vanaf 1960 in Utrecht kwamen werken en wonen. Er zijn foto’s, interviews, films en teksten.


Klik hier voor een lange fotoserie met Nederlands gesproken tekst

Klik hier voor een lange fotoserie met gesproken tekst in Berber

 


Klik hier voor een lange fotoserie met Marokkaans-Arabisch gesproken tekst

 


Oude beelden van de Marokkaanse gastarbeider Hassan Betalsimaan
die vanuit Tetuan in Utrecht kwam werken rond 1965.

 


Ali Brom kwam als gastarbeider naar Utrecht. Nu heeft hij zijn eigen bedrijf.

 


Klik hier voor een interview met Amina Berkane-Abakhou

 


Klik hier voor een interview met Khalid El Arbaji


 

Klik hier voor een interview met Ahlam Elyaaki

 


Migantenvrouwen - Fatna Boufith

 


Herinneringen

Meneer Toufik vertelt.....


U kunt nog meer informatie vinden over de geschiedenis van de gastarbeiders in Utrecht door te kijken bij de verschillende thema’s op deze website:
Heeft u zelf nog foto’s, of wilt u uw herinneringen aan uw leven in Utrecht vertellen, neem dan contact met ons op:
 
 
 
 

Projectgroep 50 jaar gastarbeiders Utrecht

Contactpersoon: Ries Adriaansen
E-mail: adriaansenries@gmail.com
Telefoon:
06 12 13 12 24.

Manys - Waar kom je vandaan

Attifa is een dagopvang voor Marokkaanse ouderen met een locatie in Kanaleneiland en in Overvecht. In het project Manys, waar kom je vandaan, hebben zij de bezoekers van Attifa verhalen van vroeger laten vertellen. Met enkele bezoekers gingen ze terug naar plekken die veel betekend hebben in het leven dat ze in Nederland hebben opgebouwd. En dan komen de verhalen vanzelf weer boven. Mooie maar soms ook verdrietige verhalen over de jeugd in Marokko, het vertrek en de start in een vreemd land.


Manys - Waar kom je vandaan

Deze indrukwekkende verhalen zijn vastgelegd in de film Manys. Het project Manys is een samenwerking tussen Attifa, Verhalen van Verbinding, Altrecht en Cultuurhuis Kanaleneiland.


 

Met een groot pak onder de arm komt Mohamedi El Banihiati naar de Bemuurde Weerd voor een ontmoeting met zijn oude werkgevers Arnold en John Schat van bakkerij Do Schat. Samen kijken ze naar een filmfragment over de bakkerij in het begin van de jaren zeventig, toen daar veel gastarbeiders werkten. El Banihiati was hun eerste buitenlandse werknemer. Leuke herinneringen worden opgehaald. Hoe hij begon als schoonmaker, al snel in de bakkerij gebak stond te maken en een eigen wijk kreeg om brood te bezorgen. El Banihiati vond bij hen niet alleen een baan, maar kon ook wonen boven de zaak. Een schilderij “de bakkerij” van Anton Pieck, dat daar hing heeft hij al die jaren bewaard. Hij wil het nu weer terug geven aan de familie Schat.